Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι θέσεις μας για μια αγωνιστική Ομοσπονδία Γονέων στην Αθήνα


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
 
Την τελευταία – κυρίως διετία, ζούμε την πιο σκληρή επίθεση στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την εργασία, την παιδεία και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Με την εφαρμογή του Μνημονίου, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, κυβέρνηση και τρόκα σαρώνουν ότι οικοδομήθηκε τον τελευταίο αιώνα. Όμως με αυτή την πολιτική ούτε τα ελλείμματα και το χρέος μειώνονται, ούτε ανάπτυξη επιτυγχάνεται. ΄Αλλωστε οι στόχοι τους δεν είναι αυτοί.
Οι στόχοι τους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και η μείωση των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων .
Η «αναδιάρθρωση» έχει την παιδεία σαν πρώτη προτεραιότητα και έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται.
  • Με το «Νέο» διαλυμένο σχολείο.
  • Με τον Καλλικράτη των συγχωνεύσεων
  • Με τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 60% στα σχολεία
  • Με την ενίσχυση της παραπαιδείας από το δημοτικό
  • Με την κατάργηση κάθε μέτρου αντισταθμιστικής στήριξης αδύνατων μαθητών .
  • Με τη μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών και τη διατήρηση των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων, που τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και την ανασφάλεια.
  • Με το πέρασμα της ευθύνης των σχολείων στην Αυτοδιοίκηση, που στερείται υποδομών και δεν μπορεί να τις αποκτήσει (απαγόρευση προσλήψεων, δήμοι υπό επιτήρηση) και βέβαια στερείται πόρων.
  • Με την κατάργηση του Ο.Σ.Κ. και του Ο.Ε.Δ.Β.
  • Με το «νέο Λύκειο» που θα αποτελέσει τη χαρά της παραπαιδείας.
  • Με το νέο εξοντωτικό και αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα δημοτικά.
Η πολιτική αυτή είναι γνωστή: απαξιώνουν στα μάτια της κοινωνίας το δημόσιο σχολείο, τη μόρφωση και τους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν πιο εύκολα να περάσουν το σχολείο των πλουσίων και των εχόντων.

Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται- χωρίς κομματικές καθαρότητες –που τελικά εξυπηρετούν τα σχέδια διάλυσης της Δημόσιας παιδείας να εργαστούμε για ένα ισχυρό ενωτικό μέτωπο όλων των φορέων της εκπαίδευσης. Από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο. Με καθαρούς στόχους και ανάπτυξη κινήματος .
ΣΤΟΧΟΙ:
-Μόρφωση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Δίχρονη προσχολική αγωγή και ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
-Εξασφάλιση των υποδομών (νέα και ασφαλή σχολεία, σύγχρονα εργαστήρια, μεταφορές, σίτιση, χώρους άθλησης και πολιτισμού ). Χώροι με αισθητική για να τους αγαπήσει ο μαθητής .
-Πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και του αναγκαίου προσωπικού για τα σχολεία(καθαρίστριες, φύλακες, τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι ).
-Αναμόρφωση αναλυτικών προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας, αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να ενισχύεται η απόκτηση γενικής μόρφωσης, η κριτική σκέψη, η άμιλλα και η ικανότητα ανταπόκρισης του νέου στις σύγχρονες συνθήκες ( περιβάλλον κυκλοφοριακή αγωγή, διαδίκτυο, σεξουαλική αγωγή και αγωγή υγείας )
-Αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται,
-Κρατική χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ (σήμερα είναι 2,75%).
Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό σχολείο της αμάθειας ,της αδιαφορίας της αυξανόμενης βίας .Αυτοί που το κατάντησαν έτσι αντί να λογοδοτήσουν γίνονται τιμητές και επιβάλλουν ¨νέα μεταρρύθμιση ¨ στα κεφάλια των παιδιών μας και τις τσέπες μας .
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Τα σχολεία να μην φτιάχνονται με ΣΔΙΤ που και ακριβότερα μας κοστίζουν και δεν είναι δημόσια περιουσία.
  • Τμήματα των 20 μαθητών και των 10 στα εργαστήρια
  • Ενισχυτική διδασκαλία ,ειδικές τάξεις και πρόσθετη διδακτική στήριξη, πιστοποίηση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας και Η/Υ μέσα από το σχολείο (το όφελος για κάθε παιδί είναι πάνω από 3,500 ευρώ το χρόνο).
  • Περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους μαθητές, για να παίξουν, για πολιτισμό και άθληση. Ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά και τις ανάγκες της .
  • Σωστά και πλήρη ολοήμερα σχολεία με υποδομές (ανάπαυση ,σίτιση) με εκπαιδευτικούς και προσωπικό από την αρχή της χρονιάς .
  • Να μην καταργηθούν τα όρια των σχολείων.
  • Να μην περάσει ο νόμος για τα πειραματικά και τα πρότυπα που ενισχύει την ταξική παιδεία .
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Να στηριχτεί το κίνημα γονέων με την ουσιαστική ενεργοποίηση των συλλόγων γονέων σε κάθε σχολείο.
Να αναδιοργανωθεί η λειτουργία των ενώσεων με δημιουργία επιτροπών ώστε να αναπτυχθούν και η δράση και επεξεργασία των προβλημάτων.
Η ομοσπονδία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο συντονισμού, ξεφεύγοντας από τη λογική παραγωγής κομματικών ψηφισμάτων.
Σε κάθε σχολείο να δρα μια ομάδα γονιών-εκπαιδευτικών-μαθητών.
Σε κάθε πόλη να διαμορφωθεί κίνημα διεκδίκησης και δράσης, να αναπτυχθεί εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε επιτυχίες που θα συσπειρώνουν.

Θα δουλέψουμε για ένα ισχυρό κίνημα παιδείας και σε αυτό τον αγώνα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν εργαζόμενο ότι και να έχει ψηφίσει .
  • Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει παιδεία και κοινωνία. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας .
  • Να κάνουμε την αγανάκτηση γόνιμη και δημιουργική θέση.
  • Να υπερασπιστούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη μόρφωση ,χωρίς ΠΑΙΔΕΙΑ και ανάπτυξη η χώρα δεν έχει μέλλον.


ΜΑΗΣ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου