Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κάλεσμα σε συμμετοχή και ενωτικό αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
(ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ)

«… γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο …»



Σ’ αυτή την χώρα δεν ήρθαμε χθες.Τα τελευταία πολλά χρόνια, ζούμε διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που ενώ συνοδεύονταν από εντυπωσιακές ρητορείες, το μόνο που κατάφερναν ήταν να υποβαθμίζουν την παιδαγωγική διάσταση του σχολείου, να δυσκολεύουν την ζωή των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, να φορτώνουν νέα οικονομικά βάρη στις οικογένειές μας.
Ακόμα μια σημαντικότατη αλλαγή όμως, αφορά τον ίδια την φύση της εκπαίδευσης. Το σχολείο κατηγοριοποιείται και οδηγούμαστε σε σχολεία πολλών ταχυτήτων ανά περιοχή, ανάλογα με την χρηματοδότηση και σε μαθητές πολλών ταχυτήτων ανάλογα με την κατεύθυνση, το μάθημα επιλογής κλπ. Η κοινωνική διάσταση του σχολείου, σταθερά κατεδαφίζεται για να βασιλεύσει τελικά το πνεύμα του ανταγωνισμού και της διαφοροποίησης.
Χτίζουν το «νέο σχολείο» με ταμπέλα Δημόσιου αλλά με όρους ιδιωτικής κερδοφορίας. Από την μια σχολείο φτηνό αυταρχικό, εξοντωτικό για τους πολλούς και από την άλλη σχολείο ελιτίστικο για λίγους Το αίτημα για ουσιαστική ενιαία μόρφωση με ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες για όλα τα παιδιά υπονομεύεται.
Ιδιαίτερα τώρα στον καιρό των Μνημονίων και του Καλλικράτη, που το ελλειμματικό έτσι κι αλλιώς κοινωνικό κράτος καταρρέει, όλο και πιο συχνά ακούμε την άποψη ότι, ο χρήστης πρέπει να πληρώνει.
Η πρόνοια, η παιδεία, η υγεία, και όλοι οι ευαίσθητοι τομείς της κοινωνική οργάνωσης, μετατρέπονται από κοινωνικά αγαθά σε προϊόντα ιδιωτικής κατανάλωσης σ' έναν κόσμο που θα επιβιώνει όποιος έχει.
Δεν πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, οι συνθήκες ζωής και εργασίας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Συστηματικά, ολόπλευρα, όλο και πιο επιθετικά, καταργούνται δικαιώματα και ελευθερίες, το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά οι οικογένειές μας, φτωχοποιείται και οδηγείται στην καταστροφή.
Γνωρίζουμε ποιος φταίει. Φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών χρόνων, ιδιαίτερα οι μνημονιακές και η σημερινή τρικομματική. Φταίει η οικονομική ελίτ που υπηρετήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις και ωφελήθηκε. Φταίνε οι τράπεζες και βέβαια φταίνε τα μίντια της διαπλοκής, της σιωπής, της παραπληροφόρησης.
Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Το ζούμε καθημερινά. Όμως το θέμα είναι τί κάνουμε!  Ήρθε η ώρα να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να αντισταθούμε μαζικά, αποφασιστικά και συντονισμένα στην πιο σκληρή επίθεση που ισοπεδώνει τη ζωή μας. Μπορούμε να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε τις δυνάμεις όλων όσων είμαστε αντίθετοι σε αυτά τα εφιαλτική πραγματικότητα. Μπορούμε ν' ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
Η Ομοσπονδία Αττικής, που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των Ομοσπονδιών της Αθήνας του Πειραιά και της Αν. Αττικής, πραγματοποίησε το 1ο της συνέδριο στις 2/6/2013 και την Δευτέρα 10/6/2013 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συμμετοχή στο συνέδριο 220 αντιπροσώπων από 50 Ενώσεις που καλύπτουν ολόκληρη σχεδόν την Αττική, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την ουσιαστική αντιπροσώπευση των αναγκών μας και για συντονισμένους - αποτελεσματικούς αγώνες.

Στην διαδικασία του συνεδρίου για την νομιμοποίηση μεμονωμένων Ενώσεων ψηφίσαμε κατά περίπτωση, με μοναδικό κριτήριο όχι τους αριθμητικούς συσχετισμούς, αλλά τα πραγματικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο σώμα των συνέδρων. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι το συνέδριο οφείλει να είναι δημοκρατικά βουλευόμενο σώμα και όχι παγιωμένοι αριθμητικοί συσχετισμοί. Με αυτή μας την στάση συμβάλαμε στην μέγιστη δυνατή συμμετοχή Ενώσεων και καλούμε σήμερα τους γονείς, στις Ενώσεις που δεν νομιμοποιήθηκαν, να προσαρμοστούν στις κοινά συμφωνημένες διαδικασίες του γονεϊκού κινήματος και να συμπορευθούμε σε κοινή δράση.
Όμως όπως λέει ο λαός μας, «πρώτα βγαίνει η ψυχή … και μετά το χούι». Η Δημοκρατική Ενότητα, με το μυαλό κολλημένο στην εκλογική καταγραφή, επέλεξε να συκοφαντεί χυδαία αυτή την υπεύθυνη - καθαρή στάση που κράτησε η Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Μια διευκρίνιση όμως, είναι αναγκαία. Δεν περιμένουμε από την Δημοκρατική Ενότητα, που προφανώς βλέπει στον εαυτό της την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στο γονεϊκό κίνημα, να καταλάβει ότι η Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων είναι μια ππλατιά, μαζική, δημοκρατική συλλογικότητα και οι γονείς που την στηρίζουν, δεν συμμετέχουν στην βάση κομματικών προτιμήσεων, συμφωνιών και δεσμεύσεων, αλλά επειδή:
  • είναι πεισμένοι ότι το σχολείο της απομόρφωσης, της εξεταστικής έντασης και της αποκοινωνικοποίησης των παιδιών μας πρέπει ν’ αλλάξει,
  • είναι πεισμένοι ότι η κοινωνία και τα παιδιά μας χρειάζονται Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που εκτός από εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση, θα παρέχει συστηματοποιημένη γνώση, θα διαμορφώνει ελεύθερες συνειδήσεις, ανθρώπους με κριτική σκέψη που θα μπορούν να κατανοούν και να ορίζουν όχι μόνο ότι αφορά την δουλειά αλλά και την ζωή τους.
  • είναι πεισμένοι ότι οι σύλλογοι γονέων πρέπει να συναντηθούν με τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας, να οργανώσουν την αντίσταση και την αλληλεγγύη σε κάθε σχολείο.
  • είναι πεισμένοι ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδράνεια και στην λογική της ανάθεσης,
  • είναι αποφασισμένοι να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να ενώσουν τη δύναμη τους με τη μεγάλη πλειοψηφία γονιών και εκπαιδευτικών σ΄ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης σε κάθε Δήμο σε κάθε σχολείο,
  • Θέλουνε να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους σ' έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο!

Θέλουμε οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία να συμβάλλουν στη διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας υψηλού επιπέδου με τα σχολεία κύτταρα δημοκρατίας και γνώσης.
Η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, δεν είναι αποϊδεολογικοποιημένη, έχει κοινωνικό πρόσημο και θέλουμε να το αναδείξουμε!
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του Συνεδρίου αποτελεί ακόμα ένα ανοικτό στοίχημα. Είναι στο χέρι μας, είτε να κάνουμε βήματα πίσω σε λογικές χαρακωμάτων, σε συκοφαντικές πρακτικές και καταγραφές μηχανισμών, είτε να κάνουμε βήματα μπροστά με πλατιά συμμετοχή και αγωνιστική ενότητα όλων των γονιών για να διεκδικήσουμε την Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας στον τόπο μας.
Ιούνιος 2013
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ»


Σημείωση: Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αττικής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10-6 στην Αθήνα – Κάνιγγος 27 6ος όροφο από ώρα 10:00πμ έως 8:00μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου