Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

H Διακήρυξη της Αγωνιστικής Παρέμβασης Γονέων Αττικής για τις εκλογές του 2013



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ή αυτοί   ή εμείς…

Στα 4 τελευταία μνημονιακά χρόνια  η κατάσταση στην κοινωνία, την υγεία, το εισόδημα των εργαζομένων (που πολλοί πλέον έχουν μείνει άνεργοι) έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Οι εναλλασσόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις σε όλες του τις εκδοχές,  βάλθηκαν να σώσουν τη χώρα, με τις επιταγές και τις ευλογίες της τρόικας. Όχι πως πριν όλα ήταν ρόδινα!!!

Εκτός από τη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη δραματική αύξηση της ανεργίας (στους νέους ξεπερνάει το 65% ), οι μνημονιακές πολιτικές υλοποιούν τη διάλυση του δημόσιου τομέα με απολύσεις, συγχωνεύσεις, μειώσεις μισθών, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
                                     
Οι μνημονιακές πολιτικές βλάπτουν σοβαρά …και την Παιδεία!!! 

  πρώτα ο μαθητής

-Χωρίς θέρμανση, χωρίς εκπαιδευτικούς, με 30αρια τμήματα, χωρίς βιβλία και κυρίως χωρίς Ελπίδα.

Ιδιαίτερη φροντίδα υπάρχει για την ηρεμία των μαθητών. Δεν μπορούν να διαταράξουν τη γαλήνη των εξετάσεων οι απεργίες των καθηγητών-για αυτό η κυβέρνηση τους επιστράτευσε. Το εξετασιοκεντρικό σύστημα, και κυρίως τα θέματα των Πανελληνίων πετυχαίνουν το στόχο. Διαλύουν την ψυχολογία των παιδιών, απαξιώνουν το Δημόσιο σχολείο. Και το σχέδιο συνεχίζεται με εξετάσεις και στις  τρείς λυκειακές τάξεις , με διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης.

… μετά ο εκπαιδευτικός

Με το νέο «ευέλικτο» σχολείο, ο εκπαιδευτικός των 500€, αξιολογείται για να απολυθεί, δεν επιμορφώνεται ποτέ.
Για να σωθεί η χώρα, μπορεί να μετατεθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να ζει και να διδάσκει με σκυμμένο κεφάλι.

… και φυσικά ο γονιός

Αφού οι δαπάνες για την παιδεία είναι στο χαμηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό, και οι γονείς χάνουν τις δουλειές τους ή στην «καλύτερη» περίπτωση έχουν σοβαρές απώλειες εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν για το «νέο» σχολείο. Κατηγοριοποίηση των σχολείων με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά. Έτσι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων προστίθεται η διάλυση του ΟΣΚ, του ΟΕΔΒ, η διάλυση μουσικών, αθλητικών και ειδικών σχολείων, η κατάργηση της αντισταθμιστικής στήριξης, η υποχρηματοδότηση των μεταφορών μαθητών.              Η κατηγοριοποίηση των σχολείων με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά προχωράει και ολοκληρώνεται.

Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία απαξιώνεται συνειδητά με την ασκούμενη πολιτική, όχι μόνο για να «βασιλέψει» η παραπαιδεία αλλά για να γίνει συνείδηση, όποιος έχει πληρώνει και σπουδάζει, οι άλλοι …στον Καιάδα. 
Στόχος αυτής της πολιτικής, όχι μόνο στην παιδεία, είναι η διάλυση του Δημοσίου , των κοινωνικών κεκτημένων και η εξαθλίωση του λαού ώστε να υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια και φοβισμένα-υποταγμένα μυαλά. Για να γίνεται μεγαλύτερο το κέρδος του κεφαλαίου.

Τι να κάνουμε;

Η δικιά μας θέση είναι πως δεν φτάνει απλά να διαπιστώνεις και να καταγγέλλεις τη σημερινή κατάσταση και τις κυβερνήσεις.

-Απαιτείται η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού μετώπου αντίστασης γονέων, εκπαιδευτικών σε κάθε πόλη, σε κάθε σχολείο. Που θα διεκδικεί και θα προτείνει τη δικιά μας αντίληψη για πραγματικά Δημόσια, Δωρεάν Αναβαθμισμένη παιδεία. Θα οργανώνει την αλληλεγγύη σε κάθε σχολείο, για αυτούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και μαζί με αυτούς θα απαιτεί και δεν θα αναθέτει. Γιατί η λογική της ανάθεσης δεν έχει την δυνατότητα να απαντήσει στην ανάγκη για ανατροπή, αλλά και στη δημιουργία προϋποθέσεων  μιας άλλης πορείας για τον τόπο μας.
 Οι δικιές μας δράσεις (προσφορά σε τρόφιμα, μαθήματα αλληλεγγύης, ανταλλακτικά παζάρια, εκδηλώσεις πολιτισμού) είναι η ¨τροφή¨ για να σταθούμε όρθιοι. Να επιβάλλουμε, με όρους μαζικού κινήματος, την αλλαγή αυτής της πολιτικής.

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα… 

Στόχος μας η υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

-Την επόμενη διετία επιβάλλεται να μαζικοποιηθούν οι σύλλογοι γονέων και να γίνουν τα σχολεία εστίες αντίστασης.

-Να συμβάλλουμε ώστε να σπάσουν οι όποιες «προκαταλήψεις» μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών. Το κύριο είναι η συλλογική απάντηση στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε. Οι τεχνητοί διαχωρισμοί – στο όνομα της καθαρότητας και ταξικής συνέπειας – δεν εξυπηρετούν αλλά αδυνατίζουν το κίνημα.

-Να βοηθήσουμε ώστε οι σύλλογοι και οι ενώσεις γονέων να έχουν τα εφόδια να απαντήσουν στην σχεδιασμένη επίθεση και στην προσπάθεια μετατροπής τους σε χορηγούς. Να πολεμήσουμε την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της παιδείας και να αντιμετωπίσουμε τη στάση συλλόγων που θα την υποστηρίζουν.
-Να οργανώσουμε, με ανοιχτά τα σχολεία στη γειτονιά και τις ανάγκες της, την πολύμορφη πολιτιστική και μορφωτική παρέμβαση μας – μαζί με τα παιδιά μας – ώστε να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα, να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα του φασισμού (που ενισχύονται με την αύξηση της φτώχειας).

-Το σύνθημα ούτε ένα ευρώ  από την τσέπη των γονιών να γίνει η σημαία της διεκδίκησης μας.

-Να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και να προετοιμαστούμε να συμβάλλουμε σε ένα ¨θερμό¨ φθινόπωρο και στην παιδεία.

-Να απαιτήσουμε την κατάργηση της επιστράτευσης. Η επιστράτευση δεν μας οδηγεί στην αποστράτευση αλλά στην αναζήτηση συλλογικών μορφών αντίστασης.
Καλούμε τους γονείς να δώσουμε ΜΑΖΙ, αυτή τη δύσκολη, αλλά αναγκαία μάχη, για να έρθει η άνοιξη στην παιδεία και τον τόπο μας. 

…Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…

Το χρωστάμε σε εμάς και τα παιδιά μας!!!           

                                                                                                             Μάιος 2013



e-mail:paremvasigoneon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου