Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΣΓΜΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 5242386

ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΣΓΜΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Τις μέρες των Χριστουγέννων η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, κατέθεσε αγωγή κατά της νομιμότητας της ΑΣΓΜΕ και των Ομοσπονδιών της.
Η διαμάχη της ομάδας αυτής, με όλο το υπόλοιπο γονεϊκό κίνημα είναι παλιά. Εκφράζεται στο ζήτημα του τρόπου εκλογής των εκπροσώπων των Ενώσεων Γονέων για την Ομοσπονδία και των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας για την ΑΣΓΜΕ.
Όλες οι Ομοσπονδίες, χρόνια τώρα, ακόμα και αυτή της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2007, εκλέγουν αντιπροσώπους στη βάση του αριθμού των μαθητών που εκπροσωπήθηκαν από τους ψηφίσαντες γονείς τους κι όχι στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού, αφού ο αριθμός των αντιπροσώπων καταγράφει αυθεντικά τη συμμετοχή των γονιών στο κίνημά τους και δεν έχουμε κανένα λόγο να εμφανίζουμε πλασματικά μεγέθη. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης, για ευνόητους λόγους, επιμένει ακατανόητα να εκλέγει επί του συνόλου των μαθητών.
Σε κάθε συνέδριο της ΑΣΓΜΕ επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Η Ομοσπονδία της Θεσσαλονίκης αποκλείεται από το συνέδριο. Ομόφωνα οι σύνεδροι αποφασίζουν και καλούν την Ομοσπονδία της Θεσσαλονίκης να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο εκλογής με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες, με τη ρητή δέσμευση πως αν το κάνει θα συγκληθεί έκτακτο εκλογικό συνέδριο, με τη συμμετοχή τους.
Το 2007, η νέα ηγετική ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή ακύρωσης του συνεδρίου της ΑΣΓΜΕ στην Θεσσαλονίκη (ενώ γνώριζαν πως είναι άκυρη, αφού έπρεπε να κατατεθεί στην Αθήνα που είναι η έδρα της ΑΣΓΜΕ). Το Δ.Σ. της ΑΣΓΜΕ ζήτησε τη μεταφορά της εκδίκασης στην Αθήνα και ορίστηκε η δίκη, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς τους!!!
Ήταν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τους για τη «διάσωση» του γονεϊκού κινήματος που δεν ήρθαν καν στο συνέδριο του 2009.
Φέτος, είναι η χρονιά που μαζί με την τρόικα και τα μνημόνια, με τη φτώχεια του δημόσιου σχολείου, την διαλυτική αποκεντρωμένη δομή του Καλλικράτη έρχονται κι οι γενίτσαροι που κραδαίνουν νέες δικαστικές απειλές κατά των Ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης και ο αλήστου μνήμης διορισμένος για χρόνια «πρόεδρος» της ΑΣΓΜΕ, Αναγνωστάτος, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στο υπουργείο παιδείας, να βάλουν το διεκδικητικό κίνημα των γονιών στη θέση του.
Είναι τυχαίο άραγε που όλοι οι «σωτήρες» χτυπούνε μαζί;;; Είναι άραγε μεμονωμένες αυτές οι επιθέσεις και αυξάνονται τυχαία τελευταία τα εξώδικα και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις ενάντια στους γονείς και τους φορείς του κινήματος που αντιστέκονται; Σε τελική ανάλυση ποια είναι η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της Θεσσαλονίκης;;
Οι απαντήσεις δίνονται εύκολα! Στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης ηγετικό ρόλο παίζει η ομάδα του δημάρχου Συκεών- Νεάπολης Σίμου Δανιηλίδη. Ο δήμαρχος είναι διάσημος για τις πρωτοποριακές ευρωπαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές του: π.χ. για την «αξιοποίηση» μέσω της εμπορευματοποίησης των σχολικών κτιρίων πολιτική πράξη (που καταγγέλθηκε και στο συνέδριο της ΟΛΜΕ), ή για την ανάθεση σε εργολάβο του καθαρισμού των προαυλίων και την απειλή στους διευθυντές πως αν δεν πληρώσουν οι σχολικές επιτροπές θα συρθούν στα δικαστήρια. Αλλά και τελευταία με την κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και εξαναγκασμό τους να εργάζονται στις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αυτή η πρωτοπόρα δράση του ενθουσίασε την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου και λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δήλωνε στη Βουλή πόσο υποδειγματική Ομοσπονδία είναι!!! Η δήλωση είναι αποκαλυπτική σχετικά με την αλληλοεκτίμηση Υπουργού και Δημάρχου (που τον αναφέρει ως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας αν και δεν ήταν !). Με τέτοιους προέδρους και τέτοιες Ομοσπονδίες επιθυμεί να συνομιλεί η υπουργός! Υπάρχει κοινή πολιτική ταυτότητα και τώρα η ηγετική ομάδα της Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια και του Αναγνωστάτου έχουν αναλάβει να καθαρίσουν το τοπίο από τους γονείς που εμποδίζουν την «πρόοδο της ιδιωτικοποίησης»
Έτσι δεν θα φανεί σαν ωμή επίθεση του Υπουργείου η παρέμβαση στο κίνημα των γονιών, αλλά τάχα μου ως εσωτερική διαμάχη. Για να έρθει πάνω σ΄αυτή το «συνετό» Υπουργείο και να αλλάξει τους κανόνες να επανατοποθετήσει τους όρους το παιχνιδιού. Το σκηνικό ετοιμάζεται από καιρό. Τον Σεπτέμβρη του 2011 διέρρευσε στον τύπο το κείμενο για τη νέα δομή στην εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει άλλου τύπου όργανα γονέων. Μπορείς να τα πεις παραμάγαζα της αντιλαϊκής πολιτικής μπορείς, να τα πεις ομίλους εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά σίγουρα δεν τα λες συνδικαλιστικά όργανα. Μιλάει για δημιουργία Ενώσεων ανά σχολική επιτροπή και ομοσπονδίας ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης!! (βλ. κείμενο επισυναπτόμενο σελ.38-39, άρθρο 20, &2) και βέβαια δεν θα βρείτε πουθενά την λέξη ΑΣΓΜΕ.
Γι’ αυτό ακριβώς στη νέα της αγωγή η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας της Θεσσαλονίκης δεν επανέρχεται απλά στην παλιά της παράλογη λογική, δεν καταγγέλλει μόνο την ΑΣΓΜΕ, αλλά στρέφεται κατά της νομιμότητας όλων των Ομοσπονδιών, γιατί δεν νομιμοποιήθηκαν από τις (ανύπαρκτες πλέον) νομαρχίες (όπως ορίζει ένας νόμος που ποτέ δεν εφαρμόστηκε).
Δεν γνωρίζει άραγε η ηγετική ομάδα, που απαρτίζεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης (κατάργηση των νομαρχιών); Αντιθέτως το γνωρίζουν πολύ καλά, το υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια!
Αναρωτιέται κάποιος καλοπροαίρετος τι θέλουν να πετύχουν; ξέρουν ότι οι διαδικασίες είναι όπως ορίζουν οι νόμοι ξέρουν και τις νέες καταστάσεις που έχει προκαλέσει ο Καλλικράτης.
Μήπως εκφράζουν πραγματικές αγωνίες των γονιών, των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Μήπως έρχονται να κάνουν κριτική στην ΑΣΓΜΕ για το ότι δεν στέκεται με πρωτοβουλίες, με αγώνες στα τόσα θέματα που προκύπτον; Τι έχουν κάνει για τα βιβλία, για τη θέρμανση, για τα ειδικά και καλλιτεχνικά σχολεία, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για τους μηδενικούς διορισμούς. Για τα ολοήμερα παιδοφυλακτήρια, για τον υποσιτισμό κ.ο.κ.
Επί της ουσίας θέλουν να παρακωλύσουν, να εκφοβίσουν, να εμπλέξουν σε νομικές διαδικασίες το κίνημα, έτσι που να μην ασχολείται με τα κύρια θέματα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Γιατί τους βόλευε, όντας κομμάτι αυτής της πολιτικής, να μην βρίσκει εμπόδια η εφαρμογή της.
Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Αναγνωστάτος και κράτησε με συνεχείς διορισμούς την ΑΣΓΜΕ σφραγισμένη για πάνω από δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό συνομιλούσε στο ΕΣΥΠ του κ. Πανάρετου για τη «μεταρρύθμιση Αρσένη», μπαινόβγαινε στο υπουργείο, έκανε δηλώσεις με τον Αρσένη κι έδινε την ολόψυχη στήριξή του. Εκείνο το διάστημα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που από το νόμο είχε το δικαίωμα να συγκαλέσει συνέδριο της ΑΣΓΜΕ (!) και να σταματήσει τη σφραγιδοποίηση της συνομοσπονδίας, δεν απαντούσε στο αίτημα των Ομοσπονδιών και ανεπίσημα δήλωναν «αφήστε τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».
Το κίνημα των γονιών ξόδεψε χιλιάδες ευρώ από το υστέρημά του και ατέλειωτες ώρες σε πολύχρονο δικαστικό αγώνα για να απαλλαγεί από εγκάθετους εκπροσώπους.
Σήμερα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι φανερή η στόχευση των μέτρων τους και οι σκοποί τους απέναντι στο κίνημά μας. Αυτοί που μας πετσοκόβουν τα μεροκάματα, που καταδικάζουν τις οικογένειές μας στη φτώχεια και την ανασφάλεια και τα παιδιά μας στην αμορφωσιά και στην ανεργία, δεν θέλουν το κίνημα των γονιών στα πόδια τους.
Θέλουν εκπροσώπους που θα βάζουν πλάτη (πιθανόν και «με το αζημίωτο») για να περνούν τα σχέδια και οι αποφάσεις τους. Που θα έχουν μια καλή κουβέντα να πουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Γι’ αυτό η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας της Θεσσαλονίκης αντί να μηνύσει το υπουργείο που δεν έφτασαν τα βιβλία, αντί να εκλέξουν κανονικά τους αντιπροσώπους τους και να έρθουν να κάνουμε συνέδριο και να συμμετέχουν σε αποφάσεις για αγώνα, στρέφονται κατά των οργανώσεων των γονιών που σημαδεύει η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.
Το Δ.Σ. της ΑΣΓΜΕ ομόφωνα δηλώνει: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι γονείς δεν είναι παραδουλεύτρες στο σχολείο, ούτε νεροκουβαλητές της εξουσίας του κάθε δημάρχου. Οι γονείς τα δίνουμε όλα για τη μόρφωση των παιδιών μας και μέσα από το κίνημά μας δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε ό,τι μπορούμε για αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, για όλα τα παιδιά. Για να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, για τις οικογένειές μας αξιοπρεπή ζωή.
Η μάχη θα δοθεί όχι στις δικαστικές αίθουσες αλλά κύρια έξω από αυτές, μέσα στα σχολεία και τις γειτονιές μας, εκεί που φτιάχνονται πυρήνες αντίστασης για μια αξιοπρεπή ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας!
Ο καθένας οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Εμείς οι γονείς που παιδευόμαστε όλη μέρα, χωρίς καμιά βοήθεια, δεν έχουμε λόγο να στηρίζουμε αντιλαϊκές εξουσίες και πολιτικές. Δεν θα βάλουμε τους δημάρχους και το υπουργείο να μας δίνουν πιστοποιητικά νομιμότητας.
Δεν θα δεχτούμε να κατακερματίσουν τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες μας και να «προωθηθούν» εκπρόσωποι που θα αμείβονται από τα πενιχρά κονδύλια των σχολικών επιτροπών.
Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Ομοσπονδιών ανά περιφέρεια και Ενώσεων ανά δήμο, όπου έχουμε νέους.
Απαντάμε με ψηλά το κεφάλι.
Καλούμε τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης να ξανασκεφτούν τις ενέργειές τους, τα Δ.Σ. των Ενώσεων των Δήμων της Θεσσαλονίκης να διαχωρίσουν τη θέση τους, κάθε έντιμο γονιό να απαιτήσει να σταματήσουν τις ενέργειες της Ομοσπονδίας που στρέφονται κατά των συμφερόντων και του αγώνα των γονιών.
Τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον!!!

Το Δ.Σ. της ΑΣΓΜΕ σε σχετική του συνεδρίαση στις 14-1-2012, αποφάσισε ομόφωνα:
  1. Την αποστολή επιστολής αλλά και συνοδευτικού υλικού, σε όλες τις οργανώσεις γονέων, που θα καταγγέλλει τη στάση της ηγετικής Ομάδας της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης ως εχθρική και διασπαστική, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Το σχετικό υλικό θα αναρτηθεί και στο site www.goneis.org
  2. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία 1 Ομοσπονδίας ανά Περιφέρεια και 1 Ένωσης ανά Δήμο (ή ανά δημοτικό διαμέρισμα όπου αυτό λειτουργεί), απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στις απόπειρες πολυδιάσπασης και ενσωμάτωσης του γονεικού κινήματος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε επιτροπή για την παραπέρα ανάλυση των απαιτούμενων νομικών βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις.
  3. Την σύγκληση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις δομές του κινήματος ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες Ενώσεις και Συλλόγους, προκειμένου να συζητηθεί τόσο η αγωγή της Θεσσαλονίκης ,όσο και η πρόταση για τη νέα δομή του γονεϊκού κινήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας
14-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου