Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Καταργούνται οι Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες;


Επίκαιρη Ερώτηση του Τάσου Κουράκη


Μετά την ψήφιση της τροπολογίας «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015», α. 4 της προτεινόμενης ρύθμισης, δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), σύμφωνα και με την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου και αναπληρωτή Υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, που εισηγήθηκαν την τροπολογία, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο ΟΠΕΒ συστάθηκε το 1993 με το ν. 2174/1993 ως Ν.Π.Ι.Δ., αφενός επιχορηγούμενος άνω του 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου εκ του ιδρυτικού του νόμου επιδιώκοντας κοινωφελή και όχι κερδοσκοπικό σκοπό και ως εκ τούτου ανήκει στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το αρ. 51 παρ. 1 ν. 1892/1990 ως ισχύει, όπως ο τελευταίος ορίζεται και οριοθετείται. Το έργο με το οποίο έχει επιφορτιστεί, από τη σύστασή του το 1993, κάθε άλλο παρά άχρηστο και «ζημιογόνο» (όπως αναφέρεται στην τροπολογία) είναι. Ο ΟΠΕΒ δραστηριοποιείται δημιουργώντας παιδικές βιβλιοθήκες και εκτελώντας προγράμματα για ομάδες παιδιών και εφήβων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε φυλακές ανηλίκων κλπ. Η λειτουργία του περιλαμβάνει το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και 28 Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, σε μικρές πόλεις και χωριά, καθώς και προγράμματα φιλαναγνωσίας.
Από το 2009, το ΥΠΔΒΜΘ περιέκοψε τη δημόσια χρηματοδότηση του ΟΠΕΒ, που από το 2003 κάλυπτε το 90% των δαπανών του, αφήνοντας απλήρωτους τους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, 32 στο σύνολο, προσληφθέντες από το 1994 και μετά με σύμβαση ΙΔΑΧ, έπαψαν να πληρώνονται από το Δεκέμβριο του 2009. Από 1/3/2010 προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πρακτικά οι βιβλιοθήκες και τον Ιούνιο του 2011 κατέθεσαν αγωγή κατά του ΟΠΕΒ και του Υπ. Παιδείας, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους.
Η θέση μας είναι πως η λειτουργία των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, όχι μόνον δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η δικτύωση και τα προγράμματά τους. Η πλήρης ένταξη των βιβλιοθηκών στο Υπουργείο Παιδείας και η λειτουργία τους ως σχολικών βιβλιοθηκών ή η μετονομασία τους και υιοθέτησή τους από τους δήμους με ταυτόχρονη μετάταξη των εργαζομένων, όπως προτείνει και το Σωματείο των Εργαζομένων, θα μπορούσε να είναι μια λύση.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η Υπουργός Παιδείας:
  • Τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην διαλυθούν οι Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το έργο τους;
  • Προτίθεται με κάποιον τρόπο η πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει τη λειτουργία του θεσμού αυτού που παρουσιάζει εξαιρετικά θετικό έργο;
  • Θα εξοφλήσει το Υπουργείο τα δεδουλευμένα των 32 υπαλλήλων του ΟΠΕΒ και πότε;
  • Ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αυτών σε περίπτωση διάλυσης του Οργανισμού;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου